Velkommen som frivillig i HA85!

Omkring 100 personer er frivillige i HA85 i én eller anden funktion. Fælles for dem alle er, at deres indsats er ulønnet. Det er en del af eksistensgrundlaget for foreningen. Tilgengæld vil klubben gerne være med til at støtte de frivilliges personlige og faglige udvikling.

Vi klæder de frivillige ordenligt på
Det gør vi ved at tilbyde deltagelse på træneruddannelser, og relevante kurser inden for foreningsarbejdet. Det er en god ballast at have med fremover, og som også kan opkvalificere en fremtidig jobansøgning. Vi har et tæt samarbejde om uddannelser med de største organisationer inden for sport og idræt, DGI, DBU m.fl.

Har du lyst til at blive en del af de frivillige i HA85, så byd ind med hvilken funktion, du kan se dig selv i. Tag fat i en af kontaktpersonerne, som du finder kontaktinfo på her.

Herunder kan du læse en række portrætter af nogle af de frivillige i klubben.

Anne-Mette Tind Husted, håndboldtræner i HA85.

Hvad laver du til dagligt? 
Til daglig arbejder jeg som lærer på en skole i Silkeborg Hvilke arbejdsopgaver har du i klubben? I HA85 er jeg tilknyttet de aktuelle U8 håndboldpiger. Næste sæson er de U9. Jeg er træner for dem sammen med Kristian Hejselbæk og Lars Meyer.

Hvor længe har du været frivillig i klubben?
Da min yngste datter gik i børnehave blev jeg ”lokket” til at træne håndbold for de yngste – og så er jeg fortsat med den gruppe børn gennem u6 og u8. Der er heldigvis løbende kommet mange flere til, så der nu er en stor gruppe piger, der spiller håndbold.

Hvorfor valgte du at tage en opgave i klubben?
Først for at være med til at lave et hold for de yngste… ja, og så for at være med til at give egne børn og deres kammerater nogle gode timer i hallen. Det er et kæmpe plus, at man får mulighed for at kende ens børns kammerater fra årgangen lidt mere end, hvad man ellers ville.

Hvem vil du gerne give et skulderklap?
Jeg synes det er fedt, at vi efterhånden er en del voksne omkring børnene 2010/11… og et kæmpe skulderklap til vores unge trænere Rikke og Emma. Synes det er så godt, at der er store piger fra klubben, der har lyst til at være med til at give nye gode oplevelser til de yngre i klubben. Det giver SÅ stor mening for et klubliv – og det er guld værd for de yngste at få nogle store piger som rollemodeller.

Kristian Hejselbæk, fodbold -og håndboldtræner i HA85.

Hvad laver du til dagligt?
Jeg arbejder tildaglig som smed ved NHS Maskinfabrik her i Silkeborg.

Hvilken funktion/post har du i klubben?
Jeg er træner for U8 fodboldpigerne, hvor jeg lige nu har 12 piger. Derudover er jeg håndboldtræner for klubbens U7/8 piger, U9 piger og U9 drenge. Cirka 30 piger og 15 drenge.

Hvor længe har du været frivillig i klubben?
Jeg har været fodbold træner nu i 1,5 år og håndboldtræner i omkring 3 år.

Hvorfor valgte du at tage en opgave i klubben?
Jeg blev fodboldtræner i klubben af den grund, at min datter gerne ville igang med fodbold og ikke havde den store lyst til at spille med drengene. Så jeg prøvede at starte op og se om der var piger nok til at samle et hold. Og hurtig var der 12 piger til træning og kampe. Håndboldtræner blev jeg hevet lidt med i da jeg alligevel var i hallen når min dreng og pige var til træning. Så kunne jeg ligeså godt hjælpe til. I næste sæson tager jeg et hold mere ud over mine ungers hold. Så det skal nok blive sjovt.

Hvem vil du gerne give et skulderklap?
Jeg vil ikke give skulderklappet til én person. Jeg vil gerne give det til alle de frivillige i klubben, der gør et mega flot stykke arbejde for alle de mange børn og unge mennesker vi har i klubben.

Ruddi Vestergaard Nielsen, HA85 Fodboldudvalget.

Hvad laver du til dagligt?
Logistikchef ved DLG. Er med til at sikre, at det danske landbrug kan producere gode produkter.

Hvilke arbejdsopgaver har du i klubben?
Jeg sidder i fodboldudvalget, med ansvaret for banerne. Jeg skal sikre opkridtning, klipning og så står jeg for at tildele baner til træning og kampe. Jeg er med som deltids hjælpetræner på U13 drenge, hvor jeg byder ind, med de dage jeg kan hjælpe. Vi er 4 der hjælper til på den måde.

Hvor længe har du været frivillig i klubben?
Jeg startede som træner for U7 drenge for ca. 7 år siden. Og har budt ind når jeg kunne hjælpe til.

Hvorfor valgte du at tage en opgave i klubben?
Det ligger lidt i mit DNA. Min far og mor var frivillige i min barndomsklub Bording, og jeg vil gerne byde ind med de ressourcer jeg har, for at skabe et aktivt miljø. Det nød jeg selv godt af som barn.

Hvem vil du gerne give et skulderklap?
Et stort skulderklap til alle frivillige trænere i HA85. Jeg beundrer det arrangement der ligges i opgaven. Uden dem var der ingen klub.

Andreas L. Nielsen, Esport-træner i HA85.

Hvad laver du til dagligt?
Til dagligt læser jeg på læreruddannelsen i Silkeborg, hvor jeg er ved at afslutte mit sidste år. Jeg dyrker desuden en del disc golf – minder meget om golf, udover at køllen er skiftet ud med en disc (kompakt frisbee), som så skal kastes i en kurv.

Hvilken funktion/post har du i klubben?
Jeg er Esports-træner for en flok seje drenge på ca. 13 år. Vi træner i CS:GO.

Hvor længe har du været frivillig i klubben?
Jeg er ganske ny – har været med siden september 2018.

Hvorfor valgte du at tage en opgave i klubben?
Jeg havde hørt at HA85 var igang med at starte et projekt op med Esport, og deltog efterfølgende til et opstarts møde. Her mødte jeg et par meget engagerede gutter, Morten Dixen Olseth og Simon Fischer Holm. Jeg kunne hurtigt mærke at der var tænkt en masse gode tanker om hvordan dette projekt skulle sættes i søen. Herefter var jeg egentlig hoppet ombord. Siden jeg var en knægt på 11-12 år har jeg brugt rigtig mange timer foran skærmen. Dengang var der dog ikke den samme opmærksomhed på computerspil som der er idag. ”Det er spild af tid” var ofte det man hørte, spe- cielt fra mine forældres generation. Tonen er heldigvis blevet anderledes – men der hersker stadig en del fordomme og formodninger. Dem vil jeg meget gerne være med til at gøre op med, alt imens jeg er med til at give en flok unge mennesker muligheden for at deltage i et socialt fællesskab med fokus på personlig og fælles udvikling. En mulighed jeg desværre ikke selv havde dengang.

Hvem vil du gerne give et skulderklap?
De andre Esports-trænere gør en rigtig god indsats. Jeg er sikker på at det gode samarbejde er med til at give nogle gode rammer. Det ved jeg, at der mange der bidrager til.

Mathias Krogh Jørgensen, ungtræner i HA85 håndbold.

Hvad fik dig til at starte som frivillig træner i HA85?
– Jeg startede som frivillig træner fordi det lød sjovt. Jeg ville gerne prøve at udfolde mig mere endnu med min sport. Det var også et spændende ansvar at få tildelt. Jeg er så selvfølgelig vokset med opgaven.

Din bedste oplevelse som træner?
– Den bedste oplevelse. Den er svær. Jeg synes generelt det at være træner har været en virkelig god og lærerig oplevelse. Men hvis jeg skulle udvælge en speciel oplevelse ville jeg sige da jeg var til stævne med mine U12 drenge. Det var virkelig spændende at være afsted med dem. Man lærer dem at kende på en anden måde. En ting er at være til træning med dem to gange om ugen, noget andet er at være sammen med dem en weekend. Og så gør det også oplevelsen bedre at vi gik ubesejret igennem 😉

Simon Svendsen, ungtræner i HA85 håndbold.

Hvad fik dig til at starte som frivillig træner i HA85?
– Jeg blev spurgt af Mathias om jeg ville træne et hold sammen med ham. Jeg kunne rigtig godt lide at spille håndbold, og for at vide mere om håndbold ville det hjælpe mig hvis jeg blev træner, så jeg sagde ja til Mathias. Så det var lidt Mathias som fik mig til at starte som træner.

Hvad har været den bedste oplevelse som træner?
– At træne de børn jeg har haft. Jeg har trænet to hold gennem min tid som træner, og begge hold var gode og glade børn. Så jeg kan ikke sige en bestemt oplevelse, for alle de gange jeg har været til kamp eller træning har det været en rigtig god oplevelse. Men det gør det også lidt sjovere, at se deres udvikling og hvor gode de er blevet.

Hvad har du lært i tiden som træner, og som du kan tage med dig videre?
– Jeg har lært at det ikke er nemt at være træner og at man ligger meget tid ind i det. Men det er også rigtig sjovt at se andre være glade for den træning man laver og at det hjælper dem med at blive bedre.

Har du et råd til andre, som overvejer at blive ungtræner?
– Jeg vil sige at de skulle prøve det. Det er sjovt at være en del af et trænerteam, hvor man skal snakke sammen og få tingene til at gå op i en højere enhed. Hvis man ikke kan finde en fejl så kan det måske være at andre kan finde den og på den måde hjælper man hinanden.

Christian Paulsen, ungtræner i HA85 håndbold.

Hvad fik dig til at starte som frivillig træner i HA85?
– Det var Lise der kom til en af vores (U14 dengang) træninger og spurgte om der var nogen der kunne være interesserede og så tænkte jeg: ’Det kunne da være sjovt at prøve’.

Hvad har været den bedste oplevelse som træner?
– Det fedeste har helt klart været at se, hvor meget pigerne og drengene har rykket sig fra da man startede. Det er en fantastisk følelse som træner, at se at det man gør virker. Det oplevede jeg specielt i min første sæson, hvor pigerne tabte alle kampe i b og c rækken ved det første stævne. Og de samme to hold vandt alt i A og B rækken ved det sidste.

Hvad har du lært i tiden som træner, og som du kan tage med dig videre?
– Jeg ved ikke rigtig om jeg har lært noget af det som sådan, men det har da været sjovt.

Har du et råd til andre, som overvejer at blive ungtræner?
Bare gør det. Det er rigtig sjovt. Og når de dage kommer hvor børnene farer rundt og ikke gør som du siger, så bare husk på at det er meget få gange og at de så er meget bedre til næste træning.

Christian K. Ibsen, badmintontræner og holdleder.

Hvad laver du til dagligt?
Forretningsudvikler i Jyske Bank, hvor jeg arbejder med digitale løsninger til kunderne.

Hvilke arbejdsopgaver har du i klubben?
Jeg fungerer som hjælpetræner og holdleder i badmintonafdelingen.

Hvor længe har du været frivillig i klubben?
Mon ikke det efterhånden er på femte år!?

Hvorfor valgte du at tage en opgave i klubben?
Først og fremmest er det en god måde at være sammen med sine børn på omkring fælles oplevelser inden for idrætten, dernæst mener jeg det er vigtigt med et frivilligt engagement hvis en klub som HA85 skal fungere.

Hvem vil du gerne give et skulderklap?
Helt klart formanden for badmintonudvalget, Søren Ivarsen, der gør en kæmpe indsats for at vi har udviklet en velfungerende badmintonafdeling, samt cheftræner Nikolaj Krøjgaard, der med sit engagement i træningen og spillerne, har været med til at løfte niveauet i klubben og glæden ved sporten betragteligt.

Jacob Svendsen, fodboldtræner i HA85.

Hvad fik dig til at starte som frivillig træner i HA85?
– Jeg havde i et stykke tid været bestyrelsesformand i den lokale grundejerforening, men ville hellere bruge min tid på noget der var i mere direkte berøring med mine børn. Efter endt periode tog jeg til generalforsamling i HA85 og meldte mig som træner til det hold min dreng gik på dengang.

Hvor mange timer om ugen bruger du som frivillig?
– Jeg bruger ca. 6 timer på U10 drengene og 2 timer på U5/U6. Tiden dækker over den egentlige træning, turneringskampe, forberedelse af træningen og administrative opgaver.

Hvad har været din bedste oplevelse som træner?
– Det er svært at fremhæve en enkelt begivenhed, da der er rigtig mange gode oplevelser. Det der går igen i de gode oplevelser er, at se/opleve sammenholdet blandt børnene, at se en flok glade børn der bare synes det er sjovt at spille fodbold og være sammen med sine gode kammerater.

Hvad er din største udfordring som træner?
– Det er at få planlagt træningen således at alle spillere på alle niveauer synes det har været en god træning, hvor de har lært noget. Der er mange spillere og de har hver deres styrker og svagheder, det kan være en udfordring. Derudover kan det også knibe med tiden en gang i mellem. Heldigvis har vi et godt trænerteam der kan dække hinanden ind.

Har du et råd til andre, som overvejer at blive træner?
– Kom i gang! Det at være frivillig træner giver en unik mulighed for at få et indblik i dit barns hverdag. Som træner er du en rollemodel for børnene og kan påvirke dem på mange måder – socialt og fodboldmæssigt. Det er spændende.

Rikke Lauridsen, kontaktperson for U9 fodboldpiger.

I en forening som HA85, har vi brug for alle – også dem som ikke har forstand på sport. Rikke Lauridsen tilbød at stå for de administrative opgaver på datterens fodboldhold.

Hvad fik dig til at blive kontaktperson for U9 pigerne?
– Vi kunne finde nogle som ville træne børnene, men ingen af dem havde mod på at stå for den mere administrative del. Derfor meldte jeg mig som kontaktperson og som den der har ansvaret for oprettelse af spillere mv.

Hvor mange timer om ugen bruger du som frivillig i HA85?
– Jeg bruger efterhånden ikke ret lang tid på at være frivillig i HA85. Trænerne tager mere og mere over og det hele glider mere af sig selv. Så det var en let tjans at melde sig til.

Hvad giver det dig at være med omkring holdet?
– Det er hyggeligt at være en del af HA85 omend det er meget perifert. Og så giver det min datter mulighed for at spille fodbold tæt på hvor vi bor. Det er klart det vigtigste for mig, for hun synes det er rigtig sjovt.

Skal man have forstand på fodbold for at kunne bidrage til opgaverne?
– Jeg aner intet om fodbold, men det er der heldigvis heller ikke behov for. Den del jeg tager mig af kan man sagtens klare uden den store fodboldviden.

Har du et råd til andre, som overvejer at blive give en frivillig hånd?
– Mit bedste råd til andre er, at de bare skal kaste sig ud i det. Det er på ingen måde uoverskueligt og så får vores børn mulighed for at dyrke sport i nærområdet.